Wat is slapeloosheid?
Zoek jij een middel voor doorslapen? Het is erg vervelend als je ’s nachts niet lekker kunt slapen. Als je lekker en goed slaapt, word je uitgerust wakker en voel je je fitter. Je kan de dag met veel energie tegemoet gaan. Het zorgt er eveneens voor dat je productievere dagen zult hebben. Onderzoeken hebben uitgewezen dat een goede nachtrust belangrijk is voor gezonde hersenen. In dit artikel gaan we dieper in op slapeloosheid en wat je ertegen kunt doen. Bestaan er bijvoorbeeld slaapmedicijnen en zijn er natuurlijke middelen om door te slapen? Wat is er bekend over homeopathische middelen slapen?
Wat voor medicijnen tegen slapeloosheid
Er bestaan medicijnen tegen slapeloosheid. Deze slaapmiddelen kunnen tijdelijk hulp bieden om in slaap te vallen of door te slapen. In Nederland worden benzodiazepinen het meest als slaapmiddelen gebruikt.
Door slaapmiddelen wordt het zenuwstelsel afgeremd. Dit zorgt voor een slaperig en sloom gevoel. Middelen om beter te slapen hebben een kalmerende werking. Je zal rustiger worden en minder angstig. Door het gebruik van een slaapmiddel kunnen spieren verslappen.
Slaapmiddelen die kort en lang werken
Voorbeelden van slaapmiddelen die kort werken zijn temazepam, zolpidem en zopiclon. Een aantal middelen die langer werkzaam zijn, zijn lorazepam, oxazepam en diazepam. Al deze middelen zorgen ervoor dat je beter slaapt en langer kunt doorslapen.
Je dient er wel rekening mee te houden dat deze slaaptabletten na verloop van tijd niet meer zullen werken. Het is daarom raadzaam om medicijnen tegen slapeloosheid niet langer dan 2 weken te gebruiken. Bij langer gebruik kan er verslaving ontstaan.
Overleg met de huisarts
Gebruik slaapmedicijnen nooit alleen op eigen initiatief. Overleg hierover altijd met de huisarts. Medicijnen voor een betere slaap kunnen zorgen voor bijwerkingen, zoals onder andere dat je suf bent overdag. De kans op vallen en ongelukken zal toenemen. Oorzaken van slapeloosheid gaan niet weg door slaapmiddelen. Gebruik een slaaprecept maar een aantal dagen. In elk geval niet langer dan 14 dagen.
Voorkomen dat je verslaafd raakt aan slaapmedicijnen
Je moet te allen tijde voorkomen dat je verslaafd raakt aan slaapmedicijnen. Bij medicijnverslaving heb je het idee dat je niet meer zonder slaapmiddelen of kalmeringsmedicijnen kunt. Er ontstaat steeds weer een behoefte om medicijnen in te nemen.
Bij een verslaving raakt je lichaam afhankelijk van het medicijn. Mocht je stoppen met de inname van deze middelen, zal je te kampen krijgen met ontwenningsverschijnselen. Een kalmerend medicijn zorgt er eveneens voor dat je emoties minder sterk worden.
Slaapmedicijnen kunnen erg lang doorwerken. Dit kan soms wel drie dagen duren. Gedurende deze fase zal de stof zich nog in je bloed bevinden. Bij sommige slaapmiddelen is er niet veel tijd nodig om verslaafd te raken. Een verslaving kan al binnen een paar weken ontstaan.
Natuurlijke middelen om door te slapen
Ben je ’s nachts eindeloos aan het draaien, woelen of staar je lang naar het plafond? Dan kunnen we wel concluderen dat jij geen goede nachtrust hebt. Dit is erg vervelend voor je dagelijks functioneren. Je bent er dus bij gebaat deze problemen te verhelpen. Hierbij een aantal tips voor natuurlijke middelen om door te slapen.
Ontspannen met aromatherapie
Ontspan jij weleens met aromatherapie? Dit kan voor goede slaapresultaten zorgen. Geur kan een positief effect hebben op je gemoedstoestand. Lavendel en kamille ruiken zeer ontspannend en kunnen zorgen voor een rustgevende werking. Voordat je gaat slapen kun je lekker in bad kruipen. Doe in het water wat druppels etherische olie van lavendel of kamille. Het kan ook lekker zijn om een kussenspray te maken. Je moet dan gedestilleerd water in een fles met spraydop doen. Vervolgens voeg je aan de inhoud druppels van kamille en lavendel toe. Het kan helpen om iedere avond een beetje op je kussen te spuiten. Doe dit net voordat je wilt gaan slapen.
Badderen met Epsomzout
Wil je ’s avonds lekker tot rust komen? Dan kan het helpen om in de avonduren een half uur in bad te liggen. Als je een extra rustgevend gevoel wil creëren kan het helpen om Epsomzout aan het water toe te voegen. Dit is een mineraal zout dat magnesium bevat en eenvoudig door de huid wordt opgenomen. Het stimuleert ook nog eens de aanmaak van serotonine. Dit kan zorgen voor verlichting bij stress. Een ontspannend bad kan gecombineerd worden met aromatherapie. Doe dan wat druppels essentiële olie in het water van het bad.
Edelstenen naast bed leggen
Het kan helpen om edelstenen naast je bed te leggen. Deze stenen zorgen voor een specifieke energie en verhoging van de sfeer in de slaapkamer. Dit kan zorgen voor een positief effect op gemoedstoestand. Soorten edelstenen die goed werken om snel in slaap te vallen zijn onder andere amethist en seleniet. Leg de stenen bijvoorbeeld op het nachtkasje. Als het om kleine steentjes gaat kun je ze zelfs verspreiden over matras of kussen.
Thee drinken met kurkuma
Heb je weleens geprobeerd om thee met kurkuma te drinken? Dit kan zeer bevorderlijk zijn voor een goede nachtrust. Het betreft hier thee en melk die zijn opgewarmd. Dit wordt ook wel ‘golden latte’ of ‘golden milk’ genoemd. Je moet allereerst 225 ml melk in een steelpannetje verwarmen. Dit kan ook met plantaardige varianten zoals amandelmelk en kokosmelk. Vervolgens moeten er theelepels kurkuma en gemalen kaneel doorheen geroerd worden. Om het geheel af te maken voeg je gemberwortel, zwarte peperkorrels en een eetlepel honing toe. Roer het allemaal goed door elkaar. Ten slotte breng je het geheel aan de kook en laat je het 5 tot 10 minuten zacht doorkoken.
Magnesium doet wonderen
Volgens meerdere onderzoekers doet magnesium wonderen. Dit zorgt voor ontspannen spieren waardoor je beter in slaap valt en langer kunt doorslapen. Er bestaan voldoende voedingsmiddelen die magnesium bevatten. Een aantal voorbeelden zijn zaden, noten en vis. Je kan ook eens een supplement proberen. In meerdere winkels wordt magnesiumolie aangeboden. Dan krijg je het mineraal binnen via de huid. Deze olie wordt ook vaak gebruikt nadat er intensief gesport is. Magnesium kan eveneens spierpijn voorkomen.
Een opgeruimde slaapkamer
Wist je al dat een opgeruimde slaapkamer kan zorgen voor een betere slaap? Bekijk dus gelijk maar even hoe het er met jouw slaapkamer voorstaat. Kamers die rommelig zijn, kunnen een goede nachtrust in de weg staan. Berg jouw overtollige rommel dus goed op. Daarnaast is het belangrijk dat je slaapt in een schone kamer. Het is aan te raden om bij dag de ramen goed open te zetten. Dit kan zorgen voor voldoende frisse lucht.
Voldoende bewegen
Als je goed wilt slapen is het van belang om voldoende te bewegen. Probeer om iedere dag een half uur te bewegen. Je kunt een sport doen maar ook gaan wandelen of fietsen. Op internet staan voldoende sporten beschreven. Lees hier eens rustig doorheen om te kijken wat je leuk vindt. Het is van belang dat je niet laat op de avond nog een fanatieke sportsessie hebt. Dit kan in de slaapkamer zorgen voor een onrustig gevoel waardoor je wakker blijft. Wat bij veel mensen goed werkt is om ’s avonds een lekker rondje te gaan wandelen. Alle stress van de dag verdwijnt dan uit het lichaam en het bloed kan goed doorstromen. Dit zorgt voor een rustgevend en slaperig gevoel. Precies wat je nodig hebt als je op zoek bent naar een goede nachtrust.
Op tijd offline gaan
Het is funest voor een goede nachtrust als je vlak voor het naar bed gaan nog online bent. Probeer dat dus absoluut te vermijden. Onderzoekers stellen dat je minstens een uur voordat je gaat slapen je telefoon aan de kant moet leggen. Het is ook niet aan te raden om naar andere schermen te kijken. Je zal dus niet snel in dromenland zijn als je laat nog aan het computeren of tv kijken bent. Dingen die wel kunnen helpen is het lezen van een boek, het doen van yoga-oefeningen of mediteren. Een beeldscherm geeft een signaal af aan de hersenen dat het nog geen nacht is. Vervolgens wordt er door je lijf geen melatonine aangemaakt. Dit is een onmisbaar hormoon om slaperig te worden.
Homeopathische middelen slapen
Er kan ook gekozen worden voor homeopathische middelen om te slapen. Er bestaan een aantal homeopathisch bereide slaapmiddelen. Deze producten zijn vrij te verkrijgen. Het is net als bij slaapmedicatie van belang dat je deze medicijnen niet langer dan 14 dagen gebruikt. Houden jouw slaapproblemen aan? Dan is het raadzaam om contact op te nemen met de huisarts.